UPDATE 23:45 – Zelenski despre negocierile cu Rusia: Studiem în profunzime solicitarea privind garanţiile de securitate şi neutralitate. Ce aspect al discuțiilor ruso-ucrainene face referire la România
Chestiunea neutralităţii Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor cu Rusia, este un aspect „studiat în profunzime” de negociatorii ucraineni, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat, duminică, unor mass-media ruse independente și publicat pe pagina Administrației Prezidențiale a Ucrainei.
Zelenski a menţionat printre altele că doreşte să coopteze şi ţările vecine, inclusiv România, într-un acord cu Rusia privind protejarea limbilor minorităţilor.
UPDATE 23:30 – Delegațiile ucraineană și rusă se vor reuni în Turcia la începutul săptămânii, de luni până miercuri, pentru o nouă rundă de negocieri față în față, a anunțat duminică unul dintre negociatorii ucraineni, David Arahamia.
„Preşedintele (turc Recep Tayyip) Erdogan şi şeful statului rus (Vladimir) Putin au convenit asupra desfăşurării unei viitoare runde de negocieri între delegaţiile rusă şi ucraineană la Istanbul”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei turce transmis duminică seară, potrivit Agerpres.
Cei doi şefi de stat au discutat despre procesul de negociere şi preşedintele Erdogan i-a transmis omologului său rus că Turcia este pregătită să-şi aducă ”toată contribuţia necesară” în vederea convenirii unei încetări a focului în Ucraina şi ”îmbunătăţirii situaţiei umanitare în regiune”.
UPDATE 18:30 – Premierul Ungariei a explicat de ce nu poate fi de acord cu embargoul asupra petrolului și gazelor din Rusia.
Viktor Orban susține că o astfel de măsură riscă să arunce în aer economia Ungariei și să lase fără locuri de muncă milioane de oameni.
„Economia maghiară se va opri, fabricile vor trebui să se închidă și va fi șomaj în masă”, a spus Orban într-o declarație la Radio Kossuth.
UPDATE 17:30 – Guvernul german ia în considerare achiziționarea unui sistem israelian de protecție antirachetă, a relatat duminică cotidianul Bild, preluat de AFP.
Scutul ar costa 2 miliarde de euro și ar putea acoperi și România, Polonia sau țările baltice. Decizia nu a fost încă luată în mod oficial, dar Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz, principalul partid din coaliția de guvernare, este în favoarea acestei decizii, potrivit celui mai citit cotidian german.
UPDATE 16:10 – Cine stabilește când sunt lansate bombe nucleare, în Rusia. Vladimir Putin nu poate apăsa personal „butonul roșu”
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, la scurt timp după invadarea Ucrainei, că forțele nucleare ale națiunii sale ar trebui puse în alertă maximă, stârnind temeri că războiul ar putea escalada. Totuși, el nu poate apăsa de unul singur „butonul roșu”.
UPDATE 15:00 – Papa Francisc: Fiecare zi de război înrăutățește situația pentru toți. Ajunge!
Papa Francisc s-a adresat, duminică, mulțimii adunată în Piața Sfântul Petru, din Vatican, și a vorbit despre războiul din Ucraina.
„A trecut mai mult de o lună de la începutul invaziei în Ucraina, de la începutul acestui război crud și fără sens, care, ca orice război, reprezintă un eșec pentru toți, pentru noi toți.
Mă rog ca fiecare lider politic să reflecteze asupra acestui lucru, să se angajeze și să înțeleagă, în timp ce îi contemplă pe martirii Ucrainei, cum fiecare zi de război înrăutățește situația pentru toți. De aceea îmi reînnoiesc apelul: ajunge!”, a transmis Papa.
UPDATE 13:10 – Noi proteste în Herson
Rally against Russian occupation in Kherson https://t.co/MNYs0I5YaV via @UKRINFORM #Ukraine pic.twitter.com/34169Guxdc
— Liveuamap (@Liveuamap) March 27, 2022
UPDATE 12:00 – Rusia ar fi pierdut, până acum, aproape 17.000 de soldați
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of March 27, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/JPvqbkmOKf
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 27, 2022
UPDATE 11:30 – Sfârșit tragic pentru o refugiată din Ucraina. S-a înecat în piscina hotelului în care stătea
Sfârșit tragic pentru o refugiată din Ucraina. Femeia, în vârstă de 55 de ani, s-a înecat în piscina hotelului în care locuia, după izbucnirea conflictului militar din țara sa.
Poliția nu are suspiciuni cu privire la modul în care și-a dat ea ultima suflare.
Oamenii legii spun că i s-a făcut rău și a murit, în timp ce se afla în bazinul cu apă.
UPDATE 11:00 – Aproape 9.000 de cetățeni ucraineni au intrat sâmbătă în România
Sâmbătă, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 70.360 de persoane, dintre care 8.943 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 3 % faţă de ziua precedentă), anunță Poliția de Frontieră.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.791 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 9,8 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.361 cetăţeni ucraineni (scădere cu 12 %).
De la declanşarea acestei crize, până la data de 26.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 555.166 cetăţeni ucraineni.
UPDATE 10:22 – „Sunt patru scenarii în care Rusia va folosi armele nucleare”. Explicațiile lui Dmitri Medvedev
Medvedev a spus, într-un interviu acordat RIA Novosti, citat de publicația ucraineană Obozrevatel, că există patru cazuri în care Federația Rusă ar folosi arme nucleare.
UPDATE 10:00 – Două coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele de conflict – inclusiv din Mariupol – vor fi deschise duminică, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereshchuk
Locuitorii orașului asediat Donețk vor avea voie să folosească mijloacele de transport proprii pentru a ajunge în orașul Zaporizhzhia, aflat la aproximativ 250 de kilometri distanță, a spus ea într-o postare pe Telegram, citată de The Guardian.
Oamenilor care încearcă să scape de luptele din regiunea vecină, Lugansk, li se va permite să plece din orașul Rubijne la Bakhmut, la aproximativ 80 de kilometri distanță.
UPDATE 09:10 – Osetia de Sud, republică separatistă din Georgia, a anunță că a trimis soldaţi în Ucraina pentru „a ajuta la apărarea Rusiei”
„Băieţii noştri îşi vor îndeplini cu mândrie datoria militară. Soldaţii înţeleg perfect că ei se duc să apere Rusia, că ei se duc să apere de asemenea Osetia. Dacă fascismul nu va fi zdrobit în teritorii îndepărtate, el se va manifesta din nou mâine aici”, a scris, pe Telegram, liderul republicii autoproclamate Osetia de Sud, Anatoli Bibilov, citat de AFP.
UPDATE 09:00 – Zelenski cere SUA și Europei sprijin militar: „Lumea trebuie să înțeleagă cui i-a fost frică să prevină o astfel de tragedie. Frică să ia pur și simplu o decizie”
În cel mai recent discurs al său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut vestului să furnizeze mai multe tancuri și avioane Ucrainei și a întrebat dacă SUA și Europa se tem de Moscova. (Citește mai multe aici…)
UPDATE 07:00 – Armata Ucrainei contraatacă și recucerește două localităţi din apropierea Mariupolului
Un contraatac al forţelor ucrainene la 103 kilometri nord-vest de Mariupol a dus la recucerirea a două localități, conform administraţiei militare regionale Zaporizhzhia, citată de CNN.
„Batalionul de apărare teritorială din Melitopol, împreună cu alte unităţi ale forţelor de apărare din Zaporizhia, au eliberat cu succes satele Poltavka şi Malynivka, la est de Huliaipole, de la ocupanţii ruşi”, a anunțat administraţia pe canalul ei Telegram în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.
UPDATE 06:00 – Casa Albă spune că președintele Biden nu a cerut schimbarea regimului când a spus că Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere”
„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a spus președintele american Joe Biden despre omologul său rus, Vladimir Putin, în timpul unui discurs în capitala Poloniei, Varșovia.
Dar Casa Albă a venit cu precizări ulterioare și a arătat că Biden nu a cerut schimbarea regimului, ci a afirmat că lui Putin nu i se poate permite să exercite putere asupra vecinilor, conform BBC.
UPDATE 05:30 – Oficial ucrainean: Aproximativ 4.500 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Ucraina/ Pagubele de război, evaluate la zeci de miliarde dolari
Aproximativ 4.500 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Ucraina de la începutul războiului, afirmă un ministru al guvernului de la Kiev, citat de BBC.
UPDATE 04:20 – Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în Turcia: „Nu participăm la sancțiuni”
Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în Turcia atât timp cât respectă legea turcă şi dreptul internaţional, a afirmat sâmbătă ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
UPDATE 02:45 – SUA au dat asigurări Kievului că nu au „nicio obiecţie” legată de transferul avioanelor de luptă poloneze în Ucraina
Statele Unite au dat asigurări Kievului că nu au „nicio obiecţie” legată de transferul avioanelor de luptă poloneze în Ucraina, a afirmat sâmbătă ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
UPDATE ora 01:53 – Autoritățile ucrainene acuză soldații ruși că rețin autobuzele care evacuează civili: „Îi presează să plece în Rusia”
Autoritățile ucrainene au declarat sâmbătă că mai multe autobuze cu civili care erau evacuați au fost oprite și reținute de forțele ruse, ca parte a ceea ce susțin ei a fi o campanie de presiune pentru a-i forța pe unii rezidenți să plece în Rusia, relatează CNN.
UPDATE 01:10 – Reactorul de cercetare nucleară din Harkov, lovit de bombardamentele rusești
Publicația ucraineană The Kyiv Independent relatează că reactorul nuclear de cercetare din Harkov a fost lovit de bombardamentele rusești.
⚡️ Kharkiv nuclear research reactor hit by Russian shelling.
The nuclear research reactor at the Kharkiv Institute of Physics and Technology has come under renewed Russian fire.
Ukrainian authorities have not yet been able to assess damage to the site, due to constant shelling.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 26, 2022
UPDATE 00:22 – Kremlinul, replică la afirmațiile făcute de președintele SUA în Polonia: „Nu decide Joe Biden cine conduce Rusia”
Preşedinţia Rusiei a criticat, sâmbătă seară, afirmaţiile făcute în capitala Poloniei de preşedintele SUA, Joe Biden, și a transmis că liderul de la Washington nu poate decide cine se află la conducerea Rusia.